Probleem

Omdat matrassen niet gewassen of gestoomd kunnen worden...

Elke week maakt u uw huis schoon, u wast zich dagelijks en trekt schone kleren aan. We poetsen en wassen werkelijk alles. Hieraan wordt veel tijd en geld besteed. Mannen, vrouwen en kinderen spenderen een derde van hun leven op hun matras dat gemiddeld om de 10 jaar wordt vervangen. Dat matras is extreem vervuild en is een potentieel gevaar voor hun gezondheid.

 

Het matras is de plek waar niet alleen de meeste huisstofmijten voorkomen, maar u heeft er ook zeer intensief lichamelijk contact mee. Is het dan niet vreemd, dat we de matrassen vergeten te reinigen? Stelt u zich eens voor dat u uw auto, kleren, huis, tuin en beddengoed 10 jaar lang niet schoonmaakt. Hoe zou dat er uitzien?

 

Ook in de zakelijke markt, zoals hotels, worden na vertrek van de gast de bedden afgehaald, voorzien van een schoon lakenpakket, de kamers opgeruimd, gestofzuigd en de badkamer grondig schoon gemaakt. Toch worden matrassen in hotels doorgaans om de 5 jaar vervangen. Deze matrassen zijn dan ook extreem vervuild. Afhankelijk van de bezettingsgraad en verblijf van de gast slapen er jaarlijks zo’n 150 gasten op hetzelfde matras. Sommige van hen zijn zeer hygiënisch en anderen wat minder. Sommige hebben huidaandoeningen en weer anderen verliezen urine. Daarnaast vinden er in hotelbedden relatief meer actieve bezigheden plaats die tot proteïnerijk vochtverlies kunnen leiden. Dit belandt allemaal in het matras.

 

Stof en huisstofmijtuitwerpselen worden bij elke beweging op het matras in de lucht verspreid. Het matras werkt hierbij als een blaasbalg waardoor de schadelijke uitwerpselen ronddwarrelen en zo in uw mond, ogen, neus en op uw huid belanden. De vuildeeltjes zijn zo klein dat het laken hier evenveel bescherming tegen biedt als een visnet tegen zand.

 

Wist u dat...

  • we elke dag zo’n 10 miljoen huidschilfers verliezen waarvan de meeste in het matras belanden. Dit komt neer op ongeveer een halve kilo huidschilfers per jaar.
  • huisstofmijten goed gedijen in een milieu van ongeveer 25 °C en een luchtvochtigheid van 50-75%. Dit maakt het matras de ideale voedingsbodem voor huisstofmijten. Het matras is namelijk vochtiger dan de omgeving doordat de gemiddelde persoon ongeveer een halve liter vocht verliest per nacht. Ook is de temperatuur in het matras zo’n 5 tot 10 °C hoger dan de omgeving door het persoonlijk contact.
  • een huisstofmijt gedurende de normale levenscyclus 200 keer zijn eigen gewicht aan allergene uitwerpselen produceert.
  • een bevruchtte vrouwelijke huisstofmijt zo’n 60-100 eitjes per week kan produceren en tot wel 10 weken oud kan worden.
  • de gemiddelde populatie huisstofmijt in een matras (circa 2 miljoen) wel tot een jaar zonder voeding kan.
  • volgens Dr. Zeldin van het Amerikaanse National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS),zo’n 45% van de Amerikaanse huishoudens matrassen hebben met een concentratie huisstofmijt dat geassocieerd wordt met allergische reacties. Het NIEHS schat dat ongeveer de helft hiervan (22%) een concentratie huisstofmijt bevat dat astma kan veroorzaken bij mensen die daar aanleg voor hebben.
  • volgens het Amerikaanse Academy of Allergy, Asthma and Immunology (AAAAI),huisstofmijt oorzaak nummer 2 is van allergieproblemen (waar pollen op nummer 1 staan).